SAKARYA AKYAZI İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İLÇE MÜDÜRÜNDEN EĞİTİME DAİR

Akyazı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 2014 yılında görevlendirilen Recep ÖZDEMİR bu görevini devam ettirirken eğitim sürecinde nasıl bir yol izlenildiğini, uzaktan eğitim paydaşlarına nasıl ulaştığını bizlere anlattı.
İLÇE MÜDÜRÜNDEN EĞİTİME DAİR

Kısaca Kendinizi tanıtır mısınız?

 Akyazı'ya bağlı köy olan eski ifadeyle dağ köyünde dünyaya geldim. Akyazı İlçe Milli Eğitim Müdürüyüm, müdürlükten önce de yöneticilik görevlerinde bulundum.

Akyazı'da daha önce görevde bulunduğunuz kadrolarda yaptığınız faaliyetler nelerdir?

Genel olarak her bulunduğum görev yerinde öncelikle yaptığımız iş eğitimdir. İnsanlarda var olan kabiliyetlerin, taleplerin, isteklerin yerine getirilmesinde ve emanet edilen çocukları bir adım ileriye götürme arzusu içerisinde olduğumuz için genelde çocukları bizden sonraki yıllarda yaşayacakları için yeniliklere açık faaliyetler içerisinde bulunduk ve emanet edilen öğrencilerimizi de o yeniliklere yönelik şekilde okullarımızı kurumlarımızı o yönde ilerletmeye çalıştık, donattık.

Burada göreve başlamadan önce, Akyazı'nın eğitim durumuyla şuan ki eğitim durumu arasında nasıl bir benzerlik ve farklılık vardır?

Farklılık biraz göreceli ama her yerde bazı değişimler kendiliğinden oluşur ve gelişir yani elbette bizden önceki göre yapanları ben minnet ve şükranla anıyorum. Akyazı için çok güzel şeyler yapmışlar, çok güzel işlere imza atmışlar. Akyazı'da eğitimi bir adım daha ileriye taşımışlar. Biz de tabi usta çırak ilişkisi içerisinde onlardan edindiğimiz intiba ve tecrübeleri sahaya yansıtarak, öncelikle öğretmenlerimizin kadrolu olması için ciddi bir çaba sarf ettik, bir de eğitimimizde farklı kurumlar oluşturmaya çalıştık yani proje okullarının sayısını artırmaya çalıştık, Rehberlik Araştırma Kurumunu (RAM) buraya getirdik, okullaşmada farklılıkları oluşturduk. Okullar arasındaki gelişmişlik düzeyini yerindeliğe dikkat ederek her okulu merkezdeki okul kadar güçlendirerek eğitimin kalitesini, niteliğini sahaya yansıtmaya çalıştık.

Köy okulu grubu fazla olan ve oldukça dağınık şekilde yerleştirilmiş okulların eğitim durumu sizce nasıl ilerliyor?

Yeni ifadeyle mahalle okullarının bulunması coğrafi yapıdan kaynaklanmaktadır. Coğrafi yapıyı değiştiremeyeceğimize göre oradaki eğitim kalitesini öğretmeni ve okulu destekleyerek yükseltme yanlısı olduk ve bunda da verimli olduk.

Sizce ilimiz geneli eğitim durumunu daha iyiye getirmek için neler yapılabilir?

Birçok şey yapılabilir. İlk önce eğitim kişideki var olan yetenekleri ortaya çıkarmadır. Bu yetenekleri ortaya çıkarmak için kişide o eksiği hissettirmek gerekir. Bunun da farklı yolları vardır; bazen kişileri o yeteneklerin fark edildiği illere, okullara götürürsünüz.  Bazen de anlatıp izah edersiniz. İlçemizin yakın güçlü illere komşu olmasının avantajlarını kullanmaya çalışıyoruz.

Pandemi dönemi nedeniyle okulların zorunlu uzaktan eğitime geçişini değerlendirir misiniz?

Hem zor hem çok kolaydır. Kolay çünkü öğretmenlerimiz, idarecilerimiz EBA gibi bakanlığımızın güçlü bir bilişim ağını kullanıyor. Zorluklar insanları güçlü kılar yani önce bir yılgınlık gösterirler ama insanın yapısı karakteri gereği o zorluğu Allah'ın verdiği kabiliyetle aşma diyetini tercih ederler. Güçlü bir öğretmen kadromuz, işini bilen idarecilerimiz var zorlukları kolay hale getirdiler. Bizde Dokurcun dediğimiz bir bölgemiz var orada ki okul müdürleri ve yardımcılarıyla yakın zamanda bir araya geldik. Bugün de diğer bölgedeki arkadaşlarımızla bir araya geldik ne yapabiliriz diye konuşarak eksikliklerimizi değerlendirdik. Ben sahadaki arkadaşlarımızın bu zor dönemde milletin bize emanet ettiği öğrencilerimizi eğitim adına öksüz ve yetim bırakmamak için ciddi bir gayret içerisinde olduklarını gördüm, bu bizi ayrıca sevindirdi.

Yaş gruplarına göre uzaktan eğitime geçiş sürecinden olumsuz etkilenen bir öğrenci grubu var mı?

Var tabi, özellikle ilkokula başlayan anasınıfı, lise birler, lise sınavına girecek öğrenciler yerleşmiş kurallar içinde birebir öğretmenleriyle yüz yüze eğitim alamadıkları için bunlar etkilenme durumunda kalıyorlar. Duamız bu sürecin bizden kopmadan, eğitimin önemli olduğunu yitirmeden atlatılmasıdır. Bu etkilenen gruba da çeşitli kurslar, etkinlikler beraberinde onlar da desteklenecektir.

İlimiz özelinde pandemi sürecinde yapılan eğitim çalışmaları neler olmuştur?

Pandemi sürecinde biz öğrenciye uzaktan dokunabiliyoruz, EBA üzerinden ya da son zamanlarda ZOOM gibi sosyal platformlardan dokunabiliyoruz.  Toplu etkinliklerimiz, bir araya gelmelerimiz azaldığı için bir takım eksikliklerimiz olacaktır ama etkinliklerimizin önemli kadar da ülkemizin, milletimizin aktif şekilde devamı da önemlidir. Bu süreçte evimizde kalarak sosyal hayat içerisinde şu anda maskeyi takmamız,  mesafe kuralını uygulamamız da bir projedir; aynı zamanda bu projeyi uyguladığımızda da millet olarak devamımız seyredecek. Zor zamanda yaşamayı öğreniyoruz şu anda bu konuda evlatlarımız şu yönüyle şanslı; yani ileride ülkemiz daha zor sıkıntılarla karşı karşıya kalırsa bu günler onlar için bir tecrübe oluşturacaktır.

Uzaktan eğitim süreci için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Eğitimde Bilişim Ağı (EBA) platformunu değerlendirir misiniz?

EBA iyi ki var. Ben başta Bakanımız Ziya Beye, Bakanlığa ve ilde ilgilenenlere teşekkür ediyorum. İyi ki böyle bir bilişim ağını bakanlığımıza entegre etmişler. Hamd olsun bu EBA'yla beraber çocuklarımızdan hiç kopmadık, evet eğitime bazı erişim engellerimiz var bu da internet alt yapısından dolayı. İnşallah bunlarda giderilir. EBA olmasa biz çocuklarımızdan tamamen kopmak zorunda kalacaktık bu bizim için artı bir sıkıntı olacaktı. Eksikliklerimiz giderilir, biz eksikliklerden ziyade de var olanları güçlendirmek ve devam ettirmek durumundayız. Yoksa bir yerde eksiklikler sürekli konuşulursa orada bir şey yapamazsınız. Biz EBA'yı güçlü buluyoruz.

EBA'YA erişimi olmayan öğrencilerin durumunu değerlendirir misiniz?

Erişimi olmayanlarla ilgili bakanlığımızın tablet dağıtımı var. Sosyal yardımlaşma vakfı, imkanı olmayan ailelere tablet dağıtımı yaptı. Biz yine erişimi olmayan köylerle ilgili iki aracımızdan birini köylere EBA mobil destek aracı yaptık, köylere gidiyoruz. Bunlarla beraber eksikliklerini gidermeye çalışıyoruz. Bu konuda mesafe kat etmemiz gerekiyor, uzun bir yolumuz var.

EBA Mobil Destek aracının uzaktan eğitimde ilçeniz adına çok doğru ve verimli bit proje olduğunu görüyoruz. Sizin değerlendirmeniz nelerdir?

Mobil destek aracını biz iki türlü düşündük ve aracımızın dışını da destek merkezi diye giydirme yaptırdık. Birincisi erişimi olmayan çocuklara destek olsun diye köylere gönderdik hatta uzak bir köye gittiğimizde sizde vardınız orada İl Milli Eğitim Müdiremiz ile bağlantı kurduk. Oradaki öğrencilerimizle görüşerek onların gönüllerini aldı, destek verdi çok güzel bir proje oldu. Bir diğeri ise sokaktan geçerken eğitimin reklamı olarak düşündük. Hiçbir şeyin kötü reklamı olmaz. Eğitim gibi son derece önemli bir kavramı reklam etmek bizim için baş tacı bir konumdur. Aynı zamanda onun mahalleler arası gezmesi okula gelemeyen çocuklara reklamdır.

İlçemizde yapılan uzaktan eğitim çalışmaları genel anlamda nasıl ilerliyor?

Bize göre iyi ilerliyor. Sahadayız yani hem şube müdürü değerli arkadaşlarım hem de özel büroya aldığımız iki arkadaşımız eğitimle ilgili sahada var olan eksikleri tespit ediyorlar. Bizde nokta atışı yaparak okul müdürü arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz ve devam edeceğiz. ZOOM üzerinden bağlantı kurarak eğitimi değerlendiriyoruz.

Uzaktan eğitim konusunda yaşadığınız en büyük sorun nedir? Bu soruna bulunan çözümler yeterli midir?

Hiçbir sorunu çözümsüz görmemek lazım elbette ki bir köye bir mahalleye ulaşıyorsunuz, size internetlerinin olmadığını, internetleri olsa bağlantı araçlarının olmadığını söylüyorlar. Bunları gideriyorsunuz, bir mutluluk duyuyorsunuz. Sorunlar olmasa aslında biz de burada olmayız. Bir takım sorunları halletmek için buralarda bulunma durumundayız. Sorunları da adım adım sürekli nerede halledeceğimizi uzman arkadaşlarla görüşüyoruz.

Şu an ki salgın dönemini genel olarak eğitim çerçevesinde değerlendirir misiniz?

Bardağın dolu tarafından bakmak durumundayız. Şu andaki durumu mevcut imkanlar içinde ne kadar yönetebildiğimizi değerlendirmek durumundayız. İlçemizde şuanda günlük, okullarımıza 18 bin öğrenci gelemiyor. 4 ocağa kadar gelemeyecekler. Biz şu anda öğrencilerimiz okula gelseydi şunlar olurdu olarak bakmıyoruz. Biz şu anda uzakta kalan ama bizimle beraber olan 1200 öğretmen 18 bin öğrenci ve idareci arkadaşlarımızla EBA ile başka iletişim kanallarıyla yapamadıklarımızı ve yaptıklarımızın ne olduğuna bakarak kendimizi değerlendiriyoruz. Bu yönüyle bardağı dolu tarafıyla görüp eksiklerimizi gidererek bardağı doldurmaya çalışıyoruz. İlçemize bu anlamda bakıldığında idarecilerimiz ve öğretmenlerimizin eksikleri giderebilecekleri kanaati bizde yüzde yüz. Biz kendilerine teşekkür ediyoruz. Çalışmalarını destekliyoruz. İhtiyaçları olduğu noktada onlara destek veriyoruz, onlar da inşallah Akyazı'daki eğitimi pandemi süreci geçene kadar çok iyi noktalara getireceklerdir.

 

 

Ömercikler Mahallesi Garaj Sokak Akyazı Hükümet Konağı Kat 1 Akyazı/SAKARYA - 0264 418 14 9395

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.